dinsdag 28 mei 2013

Breien in de Theaterstraat


Maandag 27 mei 2013 - Aan het Zonneplein in Tuindorp Oostzaan bevindt zich de Theaterstraat. Ik ben uitgenodigd door een vriendin om eens te gaan kijken. We gaan op maandagavond, als er gebreid wordt. Dat doen ze elke maandag, vanaf 19.30 uur. Als we binnenkomen zitten zo’n tien dames druk te breien. Het ziet er uitnodigend uit: koffie op tafel, koekje erbij, er wordt geanimeerd gekletst. Het blijkt geen vaste groep. Sommigen breien thuis en komen alleen breiwerkjes brengen en nieuwe wol ophalen. Anderen komen zo af en toe. Wat wordt er dan gebreid? Hier wordt gebreid aan een theaterdecor: een tuin op wielen. Tal van groene lapjes vormen tesamen een groot grastapijt; blauwe lapjes worden gebruikt voor water. De dames zijn nu bezig met de meer ingewikkelde decorstukken: planten, tuinhekjes, vogels. En alles uitgevoerd in wol. Tot eind juni wordt aan dit decor gewerkt. Daarna volgt vast en zeker een nieuwe breiopdracht (daar denken ze nu over na).
De Theaterstraat is een van de vijf broedstraten in Amsterdam Noord die in het leven zijn geroepen om kunst & cultuur dichter bij de bewoners te brengen. En dat werkt. Onlangs is de toezegging gedaan dat de Theaterstraat nog zeker vier jaar door mag gaan. Aan deze broedstraat hebben zich 15 kunstenaars verbonden. Ze werken hier aan hun eigen (freelance) projecten en ze bedenken samen activiteiten voor de buurt: theatervoorstellingen, culturele avonden, workshops, musicallessen. Er is een toneelclub, een schrijfclub, een zzp-café en dus ook een breiclub. Volgens Anouke de Groot, regiseur/choreograaf en één van de 15 kunstenaars, gaat het erg goed: “Je verwacht dat het moeilijk is om de mensen hier te bereiken, maar de bewoners vinden het leuk, zijn enthousiast, we bereiken er steeds meer en dat is waar het om gaat”.
Mijn voornemen om vanavond ook te gaan breien loopt op niets uit: de makkelijke lapjes zijn al af. En om al breiend te komen tot een geranium in een potje, daar schiet mijn creatieve talent toch echt iets tekort. Maar het zag er wel gezellig uit…

www.broedstraten.nl/theaterstraat
En, op verzoek van de Theaterstraat, nog een extra linkje:
 
 

dinsdag 21 mei 2013

Botshol: uniek natuurgebied


Zaterdag 18 mei 2013 - Dit weekend start voor ons een 3-daagse fietstocht. Slapen in Woerden en Geldermalsen en de derde dag met de trein terug. Op weg naar Woerden fietsen we langs Botshol. De naam ken ik, maar ik ben er nooit geweest. Omdat ik dacht dat het te ver was. En dat valt dus alleszins mee.
We fietsten via de Amsteldijk naar Ouderkerk a/d Amstel en vervolgens via de oostkant van de Ronde Hoep verder naar het zuiden. Bij Stokkelaarsbrug hadden we een koffiepauze (± 22 km van huis). Daar lag ter inzage een boek over Botshol en wat blijkt: er zijn daar meer vogel- en plantensoorten gespot dan in het Naardermeer of in de Slufter op Texel. Terwijl je bij deze gebieden vaak niet verder komt dan de rand, of een kijkhut, lijkt Botshol vrij toegankelijk. Ik zag tenminste mensen wandelen. Ook zag ik uitnodigende bordjes met ‘route X’, zo het gebied in. De foto laat - helaas – niet zoveel zien (ik zal nooit een goede fotograaf worden…) maar in het echt weet je niet waar je moet kijken. Overal zie je plassen en meertjes en hoor je tal van vogels. En als de zon dan ook nog schijnt…?
En of het (te) ver is van Amsterdam Noord? Ach, wat heet ver: wij klokten nog geen 30 km. Daarom toch een klein fietsadvies, uitgaande van de fietsknooppunten. Volg de Ronde Hoep tot aan knooppunt 49, kies dan voor 48 en vervolgens 44, dat is het fietspad dat naar Botshol leidt. Wil je er een mooie ronde van maken, fiets dan bij 44 door naar 38 en ga linksaf, dwars door de Vinkeveense plassen, naar Baambrugge (knooppunt 30). Via 29 en 28 kom je in Abcoude. Neem pauze bij café De Eendracht, net over de brug, en besluit dan pas of je verder fietst (via het Gein) naar Driemond en vervolgens via de Kanaaldijk naar huis, of dat je in Abcoude op de trein stapt. Want dat laatste kan natuurlijk ook!
 

zondag 12 mei 2013

Krijtmolen d'Admiraal


Zaterdag 11 mei 2013 - Het zal inmiddels duidelijk zijn: de tips die ik in het kader van dit blog geef, zijn bij voorkeur low budget. Voor het eerst maak ik hierop een uitzondering. Afgelopen donderdag ben ik namelijk naar de voorstelling “Het leven, een gebruiksaanwijzing” van Jakop Ahlbom geweest en ik was erg verrast. Niet alleen door de voorstelling (kritieken zijn lovend, en terecht) maar vooral ook door de locatie: Dansmakers aan het IJ, in de oude Kromhouthal op het voormalige Stork terrein. Een ruw, industrieel en sober ingericht gebouw. In feite (weer) een nieuwe plek om uit te gaan. De voorstelling van Ahlbom speelt tot en met 26 mei; de kaartverkoop loopt via Theater Bellevue. Ik zeg: gaan!
Ook verrassend, maar dan anders, is mijn bezoekje vandaag aan krijtmolen d’Admiraal. Ik moet even in het Bovenij zijn en besluit tussendoor voor een ommetje naar de molen. Het is tenslotte Molendag dit weekend. Een beetje oubollig onderwerp, maar toch, nieuwsgierigheid wint het bij mij al snel. Als ik aan kom lopen, zie ik de wieken al draaien. De deur staat open; entree is vrij. Beneden is een kleine tentoonstelling ingericht, maar ik wil het liefst meteen naar boven: daar waar het om draait bij een molen. Dat mag. Eerst een steile trap omhoog, en daar krijg ik uitleg. Buiten bekijken we de wieken en het mechanisme om de kap te draaien, binnen de houten balken (wit van het krijt), de maaltechniek en de boom die alles in gang zet om de grote brokken kalk te vermalen tot krijt. Vandaag draaien alleen de wieken, maar ik kan me voorstellen hoe het kraakt en beweegt als alles werkt. Echt leuk om te zien. Het is bovendien goed te weten dat de molenaar erop toeziet dat de molen kan blijven draaien; het is tenslotte de enige werkende krijtmolen in Nederland. En dat in hartje Noord…
De krijtmolen is elke tweede zaterdag van de maand geopend van 10.00 tot 15.00 uur.

zondag 5 mei 2013

Gedempte Gracht weer vol water


Zaterdag 4 mei 2013 - Mijn aandacht voor de Dam-tot-Damloop begint te groeien. De inschrijving is geopend (en meteen ook vol!) en de hardlooptraining wordt erop aangepast. Elk jaar weer neem ik me voor om de looproute te gaan fietsen, om te kijken hoe deze eruit ziet zonder publiek. Vandaag voer ik dit plan uit. Ik pak de route op even na de IJ-tunnel; lopers hebben dan bijna 4 km erop zitten. Eerlijk gezegd: veel ziet er anders uit. Sommige straten zijn mooier dan ik dacht. Ik zie ommetjes die de route korter maken. Stoplichten staan nu op rood. En het ‘moeilijke’ stuk (vanaf het 10 km punt) is in het echt nog veel langer en saaier. Pas als de Zuiddijk in zicht komt, wordt het weer wat leuker. Alleen, wat doen al die auto’s op de dijk? En waar zijn de mensen? Ook de Peperstraat is absoluut onherkenbaar. Het is dat ik weet dat hier de finish is, want anders…?
Maar goed. Ik sta nu in het hartje van Zaandam en maak van de gelegenheid gebruik om de Gedempte Gracht te bekijken, de belangrijkste winkelstraat in Zaandam. Onlangs is deze straat helemaal gerenoveerd. De kiosken, fietsenrekken en ander straatmeubilair in het midden van de straat zijn verdwenen. Er is weer een gracht gegraven, er zijn bruggetjes ontworpen en alles is opnieuw bestraat. Het resultaat is ernaar. Natuurlijk doet de zon ook veel goed, maar het ziet er allemaal gezellig uit. Gevarieerd winkelaanbod ook (nog steeds). Het doet me denken aan vroeger: amper 16 jaar, reed ik in mijn uppie naar Zaandam. Dan ging ik meteen even naar Wastora op de Westzijde. De route was makkelijk: ik hoefde alleen maar de Oostzanerdijk te volgen, en ergens rechtsaf, dan kwam ik vanzelf bij de Peperstraat. De route vandaag was iets afwisselender (en Wastora is er allang niet meer), maar niet minder spannend. Dus als je een keer andere winkels zoekt, ga een keer naar Zaandam!